AJUTA UN PROST – Proiectoare vs Faruri

Ma intalnesc cu ei zilnic in trafic si nu numai. De cele mai multe ori ma enerveaza si incerc sa ii ignor. Injur la volan ca altfel nu am cum. Unii s-au nascut asa, altii au devenit asa pe parcurs, pentru unii e prea tarziu dar poate pe unii ii pot ajuta – nu sa devina destepti fiindca asta e imposibil, ci doar sa ajunga sa fie mai putin prosti.

Astazi – dragi prosti din trafic, vreau sa va explic care e treaba cu proiectoarele de ceata si de ce se numesc asa.

Plecasem de la sala si ma indreptam spre casa. Se insera in Constanta, iar o ploaie de vara a spalat praful din atmosfera si acum e mai placut afara. Ar fi fost si mai placut daca nu ati fi voi, prostii care circulati cu luminile de ceata pornite – alias proiectoare, in loc sa porniti farurile. In o tentativa tampita de a face economie de curent (nu, nu vine umflata factura la enel daca pornesti farurile) sau poate din mandrie ca sa aratati celorlalti soferi ca masina voastra are SI proiectoare nu numai faruri, circulati seara doar cu proiectoarele de pe fata aprinse, uitand ca pe spate nu aveti nicio lumina aprinsa. Stopurile de pe spate se aprind doar odata cu farurile. Majoritatea masinilor au aprindere separata pentru proiectoarele ceata din fata si separat pentru lampa de ceata spate, dar voi ca niste dobitoci notorii mergeti doar cu proiectoarele pornite ca atat va duce capul, pe spatele masinii nu aveti nicio lumina.

Si acum ca sa revenim la subiect, proiectoarele de ceata se numesc asa pentru ca sunt folosite pe ceata. Ceata si ploaia sunt lucruri diferite, desi in mintea voastra incetosata, reprezinta cam acelasi lucru. Pe ploaie torentiala, pentru a imbunatatii vizibilitatea se poate aprinde lampa de ceata de pe spate astfel incat masina sa devina mai vizibila in trafic. Dar a circula cu proiectoarele de ceata pornite (nu numai pe timp de noapte sau dupa ploaie) este o contraventie care ar trebui pedepsita mai des decat este in prezent. Asa ca poate daca esti prost DAR stii sa citesti, data viitoare cand te urci la volan o sa aprinzi farurile si nu proiectoarele. Si vei fi putin mai putin prost decat erai astazi. Articolul asta este special pentru tine, prostul care merge cu proiectoarele pornite!

Folosirea luminilor – altele decat farurile – este reglementată de art. 108 alin.1, lit.b, pct.8 si se pedepseste cu puncte de penalizare si amendă!
Art. 108:
b) 3 puncte de penalizare pentru savarsirea urmatoarelor fapte:
8. folosirea luminilor de ceata in alte conditii decat pe timp de ceata.

Send to Kindle
Facebooktwitterredditpinterestlinkedin