CONSTANTA – Orasul cu cei mai prosti soferi

Conduci prost. Parchezi prost. Pentru ca esti prost.

Personal trebuie sa recunosc ca injur mult cand conduc in Constanta, cel putin un sfert dintre participantii la trafic sunt retarzi… Idioti care nu ar trebui sa aiba permis, si nu ma refer aici la incepatori. Ma refer la soferii adulti pe care ii intalnesc in trafic zi de zi si de care am reusit sa ma feresc de multe ori evitand multiple coliziuni de-a lungul timpului. Dar oricat de mult te-ai feri de acesti prosti in trafic, ei iti vor gasi masina parcata si ti-o vor atinge pe toate laturile, incercand sa isi parcheze propria masina.

Ca sa nu par subiectiv uite si statistica daunelor auto RCA. Constanta se afla teoretic pe locul 2 cu “numai” 6,4% din soferi producand daune RCA. Sigur ca in aceasta statistica nu intra si idiotii care oricum fug imediat ce ti-au lovit masina in parcare si prin urmare trebuie sa iti repari masina pe cont propriu, daca ii punem la socoteala si pe astia ajungem la cel putin 9%.

Si am vrut sa scriu acest articol nu pentru a lua apararea municipalitatii ci mai degraba ca o replica la “CUM SA FUTI TRAFICUL”

Traficul nu a fost nici pe departe futut, traficul s-a fluidizat, circul prin Constanta zilnic si ajung mai repede unde vreau sa ajung. Sa le luam pe rand:

1. Limitarea locurilor de parcare.

Nu s-au limitat in niciun fel locurile de parcare. Pe strazile inguste (cu o singura banda de circulatie + una de parcare) pe care circula mijloace de transport in comun, parcarile au fost amenajate paralel cu axul drumului si nu in spic pentru a permite deplasarea cu viteza medie mai mare a coloanelor de autoturisme. Unde spatiul a permis – pe bulevarde – avem parcari in spic, combinate cu parcari paralele cu axul, caci DA, avem nevoie si de trotuare.

Dar cum foarte multi soferi sunt atat prosti (nu reusesc sa faca parcarea laterala pentru ca de fapt nici nu ar trebui sa aiba permis) cat si nesimtiti (urca bordurile si lipesc masinile de garduri fortand pietonii sa iasa pe carosabil) este normal ca ei sa se planga. De ce zic ca sunt prosti si nesimtiti? Pentru ca si in parcarile supermarketingurilor – vezi Kaufland, LIDL, etc, desi exista multime de locuri de parcare amenajata goale, idiotii cretini parcheaza pe benzile de circulatie ca sa fie mai aproape de intrarea in magazin.

2. Sensurile giratorii si sensurile unice

Sensul giratoriu este cea mai misto inventie care ajuta la fluidizarea traficului. Problema sensului giratori e ca in el intra tampiti care nu stiu cum se foloseste. Sunt acei idioti care fac sensul fara sa semnalizeze, pe care aproape ii lovesti pentru ca tu vii din sens opus, iar ei iau curba cu degetul in cur, uitand sa semnalizeze. Bine ei nu semnalizeaza aproape niciodata sau cand o fac o fac dupa ce au schimbat directia de mers, lucru total inutil. Cat despre sensurile unice sunt binevenite, caci aduc cu ele posibilitatea amenajarii de locuri de parcare suplimentare avand nevoie de o singura banda de circulatie.

3. Stalpisorii de pe trotuare

Pana nu s-au montat acesti stalpisori, desi stiau ca nu au voie sa parcheze pe trotuar, diversi “soferi” urcau cu 2 roti pe trotuar, aprindeau avariile si mergeau sa isi cumpere tigari sau ce si-or mai cumparat incurca-lume astia care cred ca daca pui avariile iti poti lasa masina unde vrea pula ta. Ei uite ca stalpisorii ii incurca acum si rezultatul e ca fac toata strada Baba Novac in 2-3 minute. Sigur prostanii trebuie acum sa dea coltul si sa parcheze pe o strada laterala pe care sunt disponibile o gramada de locuri de parcare, dar populatia fiind majoritar obeza considera acest lucru un afront. Cei mai idioti dintre ei parcau pe colt de strada – chiar in intersectii, blocand vizibilitatea.

4. Parcarile cu plata

Exista suficiente locuri de parcare fara plata. Nici macar nu sunt atat de multe cele cu plata. Dar aici nu sunt nici eu de acord cu introducerea sistemului unic de plata prin SMS. In alte orase riveranii platesc o taxa anuala si pot folosi parcarile cu plata fara a mai achita taxe suplimentare. Totusi cu plata.

In concluzie, in loc sa va plangeti mai bine mai faceti o data scoala de soferi, invatati regulile si semnele de circulatie, invatati sa parcati o masina, si abia apoi urcati-va iar la volan.

Personal m-as bucura sa vad ca toate masinile parcate de-an pulea atat pe strada cat si in parcarile private ale supermarketurilor sunt ridicate si “soferii” amendati drastic. Caci nu e vorba ca nu sunt locuri de parcare. Eu gasesc mereu loc de parcare. E vorba de nesimtire, de puturosenia de a merge pe jos 100 de metri, de lasa ba ca merge si asa…

Send to Kindle
Facebooktwitterredditpinterestlinkedin