Renuntarea la schimbarea orei iarna si vara – un lucru necesar

De multa vreme ma sacaie problema schimbarii orei in fiecare an de 2 ori: o data primavara – in ultima duminica din martie + inca o data toamna in ultima duminica din octombrie.

Multe… de fapt foarte multe tari au renuntat la mecanismul asta tampit, asa cum se vede in harta de mai jos. Culoarea albastra arata statele care folosesc inca mecanismul de schimbare al orei. Culoarea portocalie arata statele care au folosit sistemul si care au renuntat la el pentru ca l-au considerat stupid (asa si este). Cu rosu sunt marcate tarile care nu au folosit niciodata mecanismul de schimbare al orei.

Ora-de-Vara-Iarna-pe-Glob

Si asta pentru ca mecanismul schimbarii orei a fost gandit acum mai bine de 100 de ani si implementat pentru prima data in 1916, cand electricitatea era folosita preponderent la iluminat iar becurile aveau filament cu incandescenta.

Astazi premizele economice au disparut – nu se mai realizeaza nicio economie la curentul electric. Ba mai mult, iarna deja la ora 16:30 – 17:00 este intuneric deci trebuie folosit atat iluminatul public cat si cel casnic. Mai mult, cea mai mare parte din curentul electric produs este folosit de industrie si de aparatele electrocasnice, altele decat becurile – care au devenit din ce in ce mai economice.

Prin urmare este nevoie ca o minte luminata sa faca propunerea de renuntare la schimbarea orei (si sa ramanem pe ora de vara) in Parlamentul UE. In afara de europeni, doar America de Nord mai foloseste mecanismul schimbarii orei,  dar cu putina vointa se poate renunta la nivel global la aceasta idiotenie artificiala.

Stiu. Unii vor spune ca ora de iarna este cea corecta… bla bla bla

DAR uita un lucru important: ora NU este altceva decat o conventie,  o inventie a omului pentru a masura timpul. NU exista ora corecta.  Exista doar ora stabilita, un moment in timp de la care faci masuratori. La fel ca si sistemul zecimal folosit de om din simplul motiv ca are 10 degete la maini.

Send to Kindle
Facebooktwitterredditpinterestlinkedin