Accesul la dispozitivele de telecomunicatii prin “backdoors”

Cateva grupuri tehnologice din SUA au respins in unanimitate solicitarile autoritatilor americane prin care acestea solicitau chei de acces de tip backdoor la dispozitivele de telecomunicatii, incluzand aici si telefoanele mobile smartphones, care le-ar permite sa ocoleasca criptarea folosita in mod curent de aceste dispozitive.

Slabirea securitatii comunicatiilor in numele securitatii nationale este un lucru fara noima, au declarat reprezentanti ai Consiliului pentru Tehnologia Informatica – organizatie non-guvernamentala cu sediul in Wasington si care reprezinta interesele marilor grupuri tehnologice americane cum ar fi Apple, Microsoft, Google, etc.

Ca urmare a atacurilor din Paris, oficialitati din institutiile de securitate nationala din SUA au insistat in reluarea discutiilor legate de necesitatea introducerii in hardware-ul dispozitivelor de telecomunicatii de backdoors care sa permita accesul neingradit si direct al autoritatilor la platforme si dispozitive criptate. Autoritatile au subliniat ca odata cu introducerea facilitatilor de mesagerie criptata cum ar fi iMessage sau WhatsApp le-a fost redusa posibilitatea de monitorizare si interceptare a potentialelor pericole.

Pe de alta parte sustinatorii criptarii au declarat ca aceste backdoors nu ar fi altceva decat niste cai facile prin care informatiile ar deveni vulnerabile si in fata hackerilor, nu numai a autoritatilor.

“Criptarea este o unealta de care ne folosim zi de zi si care ne permite sa ne ferim de atacurile criminale care ne-ar goli conturile bancare, prin care ne protejam bunurile – de la autoturisme si pana la avioane comerciale – sa devina tinta sigura pentru hackeri. Apreciem eforturile facute de autoritati pentru siguranta noastra, dar creearea de ‘backdoors’ pentru a fi accesate de baietii buni nu va duce la altceva decat la creearea de vulnerabilitati care ar fi accesate de baietii rai.” au declarat in concluzie reprezentantii Consiliului pentru Tehnologia Informatica.

 

Send to Kindle
Facebooktwitterredditpinterestlinkedin